Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

24 Ekim 2014 Cuma

Putty SSH X11 forwarding

Merhaba;


Bu paylaşımda putty ile uzak bir sunucuya "SSH X11 forwarding" bağlantı yapılmasını anlatacağım.İlk olarak yapmamız gereken işlem "Xming" programlarını indirmek olacak.

İndirmeden önce "SSH X11 forwarding" ne işimize yarar ?sorusunu cevaplamak istiyorum."SSH X11 forwarding" bağlantı ile uzaktaki bir sunucuya putty ile bağlandığımızda grafik arayüz destekli uygulamaların kurulumunu rahatlıkla yapabilmekteyiz.Kısa bir örnekle uzakta bulunan sunucuya "Oracle veri Tabanı" kurmamız gerekiyor ve sadece ssh bağlantımız var.İşte "SSH X11 forwarding" bağlantı tam burada imdadımıza yetişiyor.Putty'ye grafik arayüz desteği getiriyor,aslında "Xming" programlarını kurmadan bu özellikten faydalanılamamakta,bu yüzden "Xming" kurmak gerekli.

Xming kurulumları:

Aşağıdaki web adresinden "Xming-6-9-0-31-setup.exe" dosyası indirilmelidir.
Aşağıdaki web adresinden "Xming-fonts-7-5-0-70-setup.exe" dosyası indirilmelidir.


Son olarak putty indirilmelidir.Putty'i aşağıdaki web adresinden indirebilirisiniz.

Dosyalar indirildikten sonra sırasıyla :
  • Xming-6-9-0-31-setup.exe
  • Xming-fonts-7-5-0-70-setup.exe
Dosyaları kurulmalıdır.Kurulum tamamlandıktan sonra program menüden "Xming  XLaunch" çalıştırılmalı ekran ayarlarında "Multiple windows" seçilmeli ve "Display id" olarakta "0" yazılıp ileri butonu ile "start no client" seçenekle kaydedilmelidir.
Multiple windows
Start no client
Xming kurulumları tamamlandıktan sonra yapmamız gereken son işlem putty ile kurulum yapılacak sunucuya bağlanmaktır.Bu bağlantı için putty  "Host name or IP address" alanına sunucu adı yada ip adresini girdikten sonra sol alt listede yer "SSH" sekmesi genişletilmelidir.


Genişletilen "SSH" sekmesinde "Enable X11 forwarding" onay kutusu işaretlenmeli sonrasında "X display location" alanına "localhost:0" yazıldıktan sonra "Open" buton ile sunucuya bağlanılmalıdır.

Bağlantı kontrolü için açık olan putty terminal ekranında "xclock" komutu çalıştırılması önerilir.Ekranda grafik saat görüntüleniyor ise herşeyi doğru yapmışsınız demektir.

Bu paylaşımında sonuna geldik.Başka bir paylaşımda görüşmek üzere.

Teşekkürler.
Mehmet ÖCAL 2014


1 yorum:

Unknown dedi ki...

Teşekkürler,çok işime yaradı.