Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

2 Aralık 2014 Salı

Wine HQ uygulaması

Selamlar

Bu paylaşımda Wine uygulamasından bahsetmek istiyorum.Wine hakkında kısa bir bilgi vererek anlatıma başlıyorum.Wine " Wine INot an Emulator" cümlesinin baş harfleri ile oluşmuştur,Linux,Mac-OS-X gibi  işletim sistemlerinde Windows uygulamalarının çalışmasını sağlayan bir çeşit uygulama katmam yazılımıdır.Daha fazla bilgi için aşağıdaki adresi ziyaret edebilirsiniz.


Wine Kurulumu Ubuntu;

İlk olarak "Wine" indirmek için kullanılacak repository kaynağını tanımlamamız gerekmekte,bu işlem için aşağıdaki komutu terminal konsolda çalıştırmalıyız. 
  • sudo add-apt-repository ppa:ubuntu-wine/ppa
Ardından aşağıdaki komutla devam etmeliyiz.
  • sudo apt-get update 
Kurulumun son adımında ise aşağıdaki komutla kurulumu tamamlıyoruz.
  • sudo apt-get install wine1.4
NOT:"wine1.4" kararlı sürümdür,repository'de beta sürümlerde bulunmaktadır."sudo apt-cache search wine" komutu ile diğer sürümler hakkında bilgi alabilirsiniz.

Wine1.4 sürümün kurulumu tamamlandığına göre artık herhangi bir windows uygulamasını linux üzerinde çalıştırmanın zamanı geldi.Örnek uygulamada "Eset Online Scaner" kullanıldı.Bu örnekte antivirüs yazılımı ile ilerlemem deki amaç windows sistemlerde virüs temizliği yaparken linux bir makina kullanabiliriz,linux sistemlere windows virüsleri zarar veremeyeceği için çok daha güçlü bir temizlik olacaktır.

İlk olarak aşağıdaki adresten Linux makinemize "Eset Online Scaner" yazılımını indirelim.
Bu örnekte dosyayı masaüstü dizine kaydediyorum.Fark ettiyseniz uygulama paket ikonun da "DOS" "esetsmartinstaller_trk.exe" yazmakta.

Farenin sağ butonu ile açılan menüden "Wine windows Program loader ile aç" menüsü yardımıyla Eset yazılımını çalıştırıyorum.





"EVET" kullanım koşullarını kabul ediyorumu işaretliyoruz.





Son olarak,"Başlat"butonuna tıklanarak tarama ekranına geçiyoruz.

Antivirüs veritabanı güncellemesinden sonra taramaya başlayabilirsiniz.Bir yakınımın USB diskine çok fazla worm ve autorun virüsü bulaşmıştı,windows kurulu makinelerde bu diski okumak mümkün olmuyor.Disk yapısı ile ilgili hata verip sizi format atmaya yönlendiriyor,fakat diskteki verileri (fotoğraflar,dökümanlar) gibi yedeklenmediği için formatta atılamıyordu.İşte bu senaryodaki bir diske müdahale etmek için wine antivirüs kullanabilirsiniz. 

Ek bilgi olarak;Ben bir windows fanatiğiyim ve windowstan bu diski taratırım,korkusuzum bana bir şey olmaz diyorsanız;

  • chkdsk disk_adı: /f
Komutu ile disk dosya yapısını onardıktan sonra,güçlü bir antivirüs yazılımı ile taratmanız gerekmekte,tabi bu işlemler sırasında windows sisteme virüs bulaşmazsa.Bu yöntem oldukça riskli,Uyarmadı demeyin. 


Teşekkürler.
ford,fiat,opel,eset,norton,windows,hp,asus,samsung,lenova,ibm,apple.
Başka bir paylaşımda görüşmek üzere.
Mehmet ÖCAL 2014

Hiç yorum yok: