Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

22 Ocak 2015 Perşembe

Midnight commander

Selamlar;


Bu paylaşımda Midnight commander uygulamasından bahsetmek istiyorum.İlk olarak midnight commander yazılımı nedir kısmına değiniyim. Midnight commander Linux ve diğer Unix türevi işletim sistemlerin de çalışabilen text tabanlı dosya yönetim aracıdır. Midnight commander, Linux ve unix türev sistemler için görsel kabuktur. Aynı zamanda dosya ve dizin tarayıcısı ve yetenekli bir dosya yöneticisidir (File Manager).

NOT: Anlatımda "Debian GNU/Linux 7.2 (wheezy)" işletim sistemine Midnight commander kurulumu yapılmıştır.İşletim sistemi dil seçeneği "Türkçe"olarak ayarlanmıştır.

Uygulama kurulumu oldukça basit.Debian repositorylerin de uygulama paketi mevcut olduğu için apt-get ile kurulumu yapılabilmekte.Bu sebeple  herhangi bir "*.deb" uzantılı kurulum paketine ihtiyaç duymamaktayız.Bu da kurulum sürecinin oldukça kararlı ve kısa olmasını sağlamakta.Kurulum için aşağıdaki komutları sırasıyla terminal konsolda çalıştırmalıyız.
  • sudo apt-get update 
  • sudo apt-get install mc
Kurulum tamamlandığına göre midnight commander uygulamasını çalıştırmaya sıra geldi.Uygulamayı başlatmak için terminal konsolda aşağıdaki komutu çalıştırmalıyız.
  • sudo mc 


Başka bir makinadan ssh yaparak midnight commander uygulamasını çalıştıralım.


Midnight commander kurulu makineye ssh ile bağlandık.Konsolde "sudo mc" komutunu çalıştırarak uygulama görseline ulaşmalıyız.


Dikkat ettiyseniz paylaşımın başında midnight kurulu makinenin dil ayarının "Türkçe" olduğundan bahsetmiştim.Ssh yaptığım makine dil ayarı ise "İngilizce" Türkçe karakterlerin görüntülenmesinde herhangi bir problem ile karşılaşmadım.Fakat windows üzerinden putty ile mc'yi çalıştırdığınızda "Türkçe" karakter problemi yaşayabilirsiniz.Bu problemi gidermek için putty'in dil ayarı kısmında iso-8859-9'un varsayılan karakter seti olduğunu kontrol etmeliyiz.


Konuyu dağıtmadan midnight commander yazılımının kullanımına hızlıca değinmek istiyorum.İlk olarak mc ile ne yapabiliriz.Mc ile dosyaları dizin ağacı şeklinde listeleyebiliriz.Dosya ve dizin oluşturma,silme,isim değiştirme,içerik değiştirme gibi işlemlerin yanı sıra dosya arama,dosya içeriği arama gibi gelişmiş işlemlerinde yapmamıza olanak sağlar.FTP sunucuya bağlanabilir,dosya transferi yapabilir, bunun gibi hada bir çok özelliğe sahiptir.Program kullanımı hakkında (kısa yol tuşları-menü ve ayarlar ile ilgili) ayrıntılı bilgiye ulaşmak için aşağıdaki linkten "pdf" dosyasını indirmenizi öneririm.
Bu paylaşımında sonuna geldik.Başka bir paylaşımda görüşmek üzere.

Teşekkürler.
ford,fiat,opel,eset,norton,windows,hp,asus,samsung,lenova,ibm,apple.
Mehmet ÖCAL 2015

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Güzel paylaşım için teşşekürler;