Bu paylaşımda webmin yazılımdan bahsetmek istiyorum.Webmin ne işe yarar sorusuna,kurulu olduğu işletim sistemini web arayüzden yönetime olanak veren uygulama olarak açıklanabilir.Sistem ile ilgili her türlü ayarın web üzerinden yapılmasına olanak sağlar.Bu uygulama farklı işletim sistemlerini de desteklemektedir.Sun Solaris, Linux, LinuxPPC, FreeBSD, OpenBSD, HPUX, SGI Irix, DEC Compaq, MacOS X işletim sistemlerinde de çalışmaktadır.Webmin tüm UNIX türevi işletim sistemleri için standart bir kontrol arayüzü sunmaktadır.Webmin hakkında fikir sahibi olduğumuza göre kurulum adımlarına geçebiliriz.Kurulum ortamı Debian GNU/Linux 7.2 (wheezy) işletim sistemidir.
Kurulum için ilk olarak kurulumda kullanılacak yöntemleri sıralayarak başlıyorum.Webmin uygulamasını iki (2) farklı yöntemle kurmak mümkün.İlk yöntem (deb) paketi ile kurulum yöntemi.Diğeri ise apt-get ile kurulum olarak özetlenebilir.Paylaşımda her iki kurulumdan da bahsedeceğim.
Webmin "deb" paket kurulumu ;
Webmin uygulaması "PERL" dili ile yazılmıştır.Bu yüzde "Perl" kurulumuna bağımlıdır.Açıklamak gerekirse;perl paketleri sistemde kurulu değilse webmin kurulum aşamasında hata verecektir.Kurulumu başarılı bir şekilde tamamlamak için "perl" ve çeşitli bağımlılıkların webmin kurulumundan önce sisteme kurulması gerekmektedir.Gerekli olan paketleri kurmak için aşağıdaki komutu terminal konsolda çalıştırmalıyız.
- sudo apt-get update
- sudo apt-get install perl libnet-ssleay-perl openssl libauthen-pam-perl libpam-runtime libio-pty-perl apt-show-versions python
Bağımlılıkları bilmediğimizi varsayarak kurulum yöntemi;
"sudo dpkg -i webmin_1.710_all.deb" çalıştırıldıktan sonra hata alındığın da
"sudo apt-get -f install" komutu ile webmin bağımlılıkları kurulabilir.Sonra tekrar "sudo dpkg -i webmin_1.710_all.deb"komutu ile kurulum tamamlanabilir.Ek bilgi olarak verilmiştir.
Gereksinimleri karşıladığımıza göre webmin kurulumuna devam edebiliriz.Webmin uygulama "deb" paketini indirmek için aşağıdaki komutu terminal konsolda çalıştırmalıyız.
- wget http://prdownloads.sourceforge.net/webadmin/webmin_1.710_all.deb
"Webmin_1.710_all.deb" paketinin bulunduğu dizine girerek,aşağıdaki komutu çalıştırmalıyız.
Webmin "deb" paketten kurulum tamamlandı.Dikkat ettiyseniz (Webmin install complete. You can now login to https://debian:10000/)mesajını almış bulunmaktayız.Yönetim ekranına başka bir makineden bağlanmak için "https://ip-adres:10000"adresini, browser adres satırına yazmamız yeterli.
Username alanına işletim sisteminde tanımlı "root" kullanıcı ve aynı kullanıcıya ait parolayı girmeliyiz.
Webmin yönetim ekranına oturum açmış bulunmaktayız.Sol köşede bulunan menüler vasıtasıyla ayarları değiştirebiliriz.
Webmin "apt-get" yöntemi ile kurulum ;
Bu kurulum yönteminde ilk yapılması gereken işlem;"/etc/apt/sources.list" dosyasına webmine ait repository tanımlarını yapmamız gerekmekte.Bunun için aşağıdaki komutları terminal konsolda sırayla çalıştırmalıyız.
- sudo nano /etc/apt/sources.list
Nano editör ile sources.list dosyasına aşağıdaki adresleri ekleyip kaydedelim.
deb http://download.webmin.com/download/repository sarge contrib
deb http://webmin.mirror.somersettechsolutions.co.uk/repository sarge contrib
Burda dikkat etmemiz gereken bir nokta var.GPG key edinmemiz gerekmekte.Bunun için terminal konsolda aşağıdaki komutları çalıştırmalıyız.
- su -
- cd /root
- wget http://www.webmin.com/jcameron-key.asc
- apt-key add jcameron-key.asc
GPG key dosyasına sahip olduğumuza göre kuruluma geçebiliriz.Kurulum için aşağıdaki komutları konsolda çalıştırmalıyız.
- sudo apt-get update
- sudo apt-get install webmin
Bu yöntemle kurulum yaptığımızda "PERL" ve benzeri bağımlılıklar otomatik olarak karşılanacaktır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder