Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

24 Ağustos 2017 Perşembe

Çok Faydalı Bilgiler Bölüm 1



Selamlar bu paylaşımda çok faydalı bilgiler vereceğim. Bu bilgileri kısaca özetleyecek olursam, lvm volume genişletme (Bölüm 1) sonra zombie process öldürme (Bölüm 1) daha sonra unutulan root parolasını resetleme (Bölüm 2) ve kapatırken reverse proxy kurulumu (Bölüm 2) konusuna değinmeyi planlamaktayım.

İlk çok faydalı konu LVM volume olarak ayarlanmış bir diski nasıl genişletiriz. Anlatımda, sanallaştırma tarafında Vmware workstation 12, işletim sistemi olarak Ubuntu 14.04 LTS sürüm kullanılmıştır. Kısaca LVM hakkında bilgi vererek anlatıma başlıyorum. LVM ( Logical Volume Group )birden fazla diski tek bir disk bölümü olarak kullanmamıza olanak sağlayan mantıksal hacim yönetimi işlerini gerçekleştiren bir disk aracıdır. Girişi yaptıktan sonra hemen çok faydalı bilgiye geçiyorum. Senaryomuz şöle olsun; sanal makinamızda disk alanı dolmak üzere...acil müdahale etmemiz gerekli.
A-) İlk yöntem sanal makinanın mevcut diskini genişletme seçeneği ;
Mevcut disk alanı 20GB'tan 30GB'a çıkarılmıştır. 10GB ek alanı sisteme eklemek için aşağıdaki adımları sırasıyla uygulamalıyız.
sudo su
lsblk
cfdisk /dev/sda
Birincil yada Mantıksal, Birincil olarak ilerledim,yanlış hatırlamıyorsam bir disk üzerinde maksimum 4 "Birincil" bölüm olabilir. Bu önemli bir nokta,yeni oluşan bölüm ile bendeki birincil bölüm sayısı 3 olacak.Birincil ve Mantıksal arasındaki en büyük fark
Mantıksal sürücüler birincil bölümler gibi çalışmasına rağmen, bir işletim sistemini başlatmak için kullanılamamasıdır.Herneyse konuyu dağıtmadan devam ediyorum.
Kaydet ile işimizi tamamlıyoruz. Değişiklliğin etkin olması için yeniden başlatmalıyız. reboot sudo su lsblk
sda3 bölüm oluşmuş,gayet. Şimdi bu alanı lvm volume dahil etmeliyiz. pvcreate /dev/sda3
pvdisplay
"VG Name ubuntu-vg" bizim 20GB olan lvm hacmimiz.Az önce oluşturduğumuz /dev/sda3 hacimi, ubuntu-vg'ye eklemeliyiz. Bu işlem için; vgextend ubuntu-vg /dev/sda3
lvextend -L+10G /dev/ubuntu-vg/root
Henüz yeni alanı sistem üzerinde göremedik,hala 17GB.
Son bir işlem kaldı.
resize2fs /dev/ubuntu-vg/root
Şimdi Disk alanını kontrol edelim. df -klh
Disk alanı 27GB olarak görünmekte. Bu konunun sonuna geldi.
Kısa bir mola veriyorum.
Mola bitmiştir, anlatıma devam.

B-) İkinici yöntem, sanal makinaya yeni bir disk ekleyerek genişletme seçeneği ;
Sanal makinamıza 10GB kapasiteli yeni bir disk ekledik. Şimdi bu yeni diski mevcut 30GB kapasiteli eski diskimize ekleyerek genişletelim.Bu işlemi yapabilmek için aşağıdaki adımları sırasıyla uygulamalıyız.  

sudo su
lsblk
sdb 10G olarak yeni diskimizi görüzyoruz.Maşallah Çok goozeeeellll,çok hoooooşş. pvcreate /dev/sdb
pvdisplay
"VG Name ubuntu-vg" bizim 20GB olan base lvm hacmimiz.Az önce oluşturduğumuz /dev/sdb hacimi, ubuntu-vg'ye eklemeliyiz. Bu işlem için; vgextend ubuntu-vg /dev/sdb
lvextend -L+10G /dev/ubuntu-vg/root
resize2fs /dev/ubuntu-vg/root
27GB olan disk alanımız ,37GB'a yükseldi. Bu yöntem fiziksel makinalarda da uygulanabilir.Fiziksel bir disk takıldığında aynı adımlar ile diski eski lvm hacme ekleyebiliriz. - SON -

Sırada zombie processleri öldürmek için hazırladığım ufak bir shell scripti sizinle paylaşıp "Çok Faydalı ve Pek Gıymetli Bilgiler Bölüm 1'i" sonlandıracağım.Root parolası resetleme ve reverse proxy kurulumu konularına "Çok Faydalı Bilgiler Bölüm 2'de" değineceğim. İlk olarak zombie process hakkında kısa bir bilgi vereyim.
Zombie process:Unix/linux sistemlerde bir alt process (işlem) sonlandığında,onu oluşturan process (işlem) wait yada waitpid fonksiyonlarıyla çıkış kodunu almazsa process handle alanı wait işlemi yapılana kadar bellekte kalır, bu tür process'lere zombie processler denir. zombie processler sistem resourcelarını yemezler,fakat sayıları çok artarsa sistem processlere pid atamakta problem yaşayabilir, pid'i meşgul ettikleri için.Sun Solariste karşılığı defunctdır.

Zombie process kill script
touch zombiekill.sh
nano zombiekill.sh

#! /bin/bash
#zombie process search and kill
ps -alef | awk '{ print $2, $4 }'  | grep -e "Z" | awk '{ print $2}'| xargs kill -9

chmod a+x zombiekill.sh 
Bu paylaşımında sonuna geldik,"Çok Faydalı Bilgiler Bölüm 2'de" görüşmek üzere. 



Mehmet ÖCAL 2017
iletişim:mehmetocal79@gmail.com

Hiç yorum yok: