Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

15 Ocak 2015 Perşembe

Terminal konsolda müzik dinleyip (mplayer) internette dolaşalım(lynx).

Selamlar;

Bu paylaşımda terminal konsol üzerinden müzik dinlerken bir yandan da internette çılgınca gezinme konusuna değinmek istiyorum.Herhangi bir arayüze sahip olmadan putty ile bağlandığımız Linux makinedeki mp3 dosyasını dinlerken bir yandan da terminal konsol destekli text mode web browser dan  internette gezineceğiz. 

Bu işlemleri yapabilmek için kurmamız gereken bir takım paketler bulunmakta.İlk olarak kurulum yapacağımız "lynx" isimli text mode web browser paketi.Programı kurmak için terminal konsolda aşağıdaki komutları çalıştırmalıyız.

  • sudo apt-get update
  • sudo apt-get install  lynx
Lynx text mode web browser kurulumu tamamlandığına göre internette çılgın atabiliriz.İnternette gezinmek için aşağıdaki komutu konsolda çalıştırmalıyız.

  • lynx https://google.com.tr 

Lynx komutunda dikkat ettiyseniz "http,https" gibi taşıyıcı protokol başlıklarını kullandım.Bu konuda dikkatli olmalıyız,aksi halde ilgili sayfa görüntülenmeyecektir.Komutu doğru bir şekilde oluşturduğumuza göre "google.com.tr" sitesine bağlanabiliriz.


Bu aşamada "/Her zaman (A) " klavyeden "A" tuşuna basarak ilerlemeliyiz.


Google da arama yapıyorum,örnek olarak "mocallinux" sitesini aratalım.


Arama sonucu gelen liste.


Türkçe karakter problemi putty kaynaklı.Aşağıdaki ekran görüntüsünde bağlı olduğumuz linux makinenin kendi terminalinde Türkçe karakterler  güzel bir şekilde hatasız görüntülenmekte.


Lynx text mode web browser hakkında şimdilik yeterli bir bilgiye sahip olduk.Şayet lynx komut birleşenleri hakkında ayrıntılara ulaşmak isterseniz"man lynx" komutunu kullanarak lynx browser'ın diğer yetenekleri hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Şimdi ise terminal konsol dan nasıl müzik dinlenir ? Konusu hakkında ki kısma sıra geldi.Müzik dinlemek için ilk olarak yapmamız gereken işlem "mplayer" uygulamasına ait paketi kurmak olmalı.Kurulum için aşağıdaki komutları terminal konsolda çalıştırmalıyız.
  • sudo apt-get update
  • sudo apt-get install mplayer
Mplayer oynatıcı kurulumu tamamlandığına göre artık mp3 yada farklı bir formatta ki ses dosyalarını dinleyebiliriz.Dinlemek için terminal konsolda aşağıdaki komutu çalıştırıyoruz.
  • mplayer /dizin/dosya_adı.mp3
Örnek uygulamada home dizinde bulunan "test.mp3" dosyasını dinlemek için; "mplayer test.mp3" komutunu çalıştırıyorum.

Komutu putty de çalıştırınca mplayer uygulaması "test.mp3" dosyasını çalmaya başladı.


Harika :) Ses ile ilgili problem yaşarsanız,bağlandığınız linux makinenin ses kartı olup olmadığını ve ayrıca ses ayarlarını kontrol etmenizi öneririm.

Mplayer uygulamasının sesini yükseltmek yada kısmak için sayısal tuş takımında "0 ve 9" tuşlarını kullanabilirsiniz.Daha çok ayrıntı öğrenmek isterseniz "man mplayer" yazarak mplayer programının diğer yeteneklerini görebilirsiniz.Bu paylaşımında sonuna geldik.


Teşekkürler.
ford,fiat,opel,eset,norton,windows,hp,asus,samsung,lenova,ibm,apple.
Başka bir paylaşımda görüşmek üzere.
Mehmet ÖCAL 2015

Hiç yorum yok: